Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Κοράκι σε άλικο φόντο

Κοράκι σε άλικο φόντο (Γιοί της στάχτης, #1)

My rating: 5 of 5 stars

Η λογοτεχνία του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στους υπεύθυνους των εκδοτικών οίκων αλλά και τους εμπόρους βιβλίων, οι οποίοι την αντιμετώπιζαν ως μια μορφή φτηνής λογοτεχνίας ή στην καλύτερη ως λογοτεχνία ξεκομμένη από την πραγματικότητα κι επομένως άνευ ουσίας. Ξεχνούν βέβαια ότι τα πρώτα μας μαθήματα ως άνθρωποι τα μαθαίνουμε από τα παραμύθια και τις παραβολές.

Από την άλλη μεριά είναι και οι ίδιο οι συγγραφείς που ασχολούνται με τη λογοτεχνία αυτή, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αρκούνται σε έναν τυφλό και επιφανειακό μιμητισμό γνωστών συγγραφών και συνταγών του είδους αυτού. Ειδικά, δε στο χώρο της ηρωικής φαντασίας η αντιγραφή των δυτικών προτύπων και κυρίως του Τολκιν (ξωτικά, ελφ, ορκς) είναι πέρα για πέρα εμφανής. Έχοντας υπόψη τα παρπάνω πάντα είχα την απορία, γιατί ένας Έλληνας συγγραφέας να μην αντλήσει έμπνευση από τη δική μας μυθολογία αρχαία και μεσαιωνική και να δημιουργήσει ένα ανάλογο ύφους μυθιστόρημα; Γιατί να βλέπουμε την ιστορία μας μέσω του Game Of Thrones (είναι ξεκάθαρο ότι το king's landing δεν είναι άλλη από την Κωνσταντινούπολη);

Για τους παραπάνω, λοιπόν, λόγους το "Κοράκι σε άλικο φόντο" του Ελευθέριου Κεραμίδα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα. Ένα βιβλίο ηρωικής φαντασίας εμπνευσμένο από την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γεμάτο από μύθους και παραδόσεις της Βαλκανικής χερσονήσου και της εγγύς ανατολής. Ένα βιβλίο ουσιαστικά κοντά στην ψυχοσύνθεσή μας με χαρακτήρες ζωντανούς και δουλεμένους σε κάθε λεπτομέρεια. Το σημαντικότερο δε από όλα είναι ότι το βιβλίο αυτό έχει έναν πολύ καλό ρυθμό που όχι μόνο δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά τον κρατάει σε ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το "Κοράκι σε άλικο φόντο" είναι ένα εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο όχι μόνο με τις προδιαγραφές της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά και αυτής που ονομάζουμε κλασσική λογοτεχνία. Είναι ένα βιβλίο που διαλύει τις όποιες προκαταλήψεις έχει το Ελληνικό κοινό απέναντι στην ντόπια λογοτεχνία του φανταστικού και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα σπουδαία αναγνώσματα προερχόμενα από το εξωτερικό.

Για μένα πρόκειται για το κορυφαίο βιβλίο σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας ηρωικής φαντασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: