Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: NIGRO – Your Choices EP

 


NIGRO – Your Choices EP


Independent


Homepage


Η μουσική σκηνή της Βραζιλίας αποδεικνύεται να είναι μια άγνωστη γη για εμάς τους Ευρωπαίους. Μια σκηνή, η οποία διαθέτει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς για να ανακαλύψουμε. Λόγω της αγάπης μου στον παραδοσιακό heavy και power metal ήχο ομολογώ ότι γνωρίζω αρκετά συγκροτήματα από την χώρα αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων εκτιμώ για την υψηλή ποιότητα των δουλειών που μας προσφέρουν. Οι NIGRO, λοιπόν, που προέρχονται κι αυτοί από την Βραζιλία μου επισήμαναν ότι η εν λόγω χώρα διαθέτει επίσης αξιόλογα συγκροτήματα εκτός του μουσικού είδους που αγαπώ.


Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σταθώ στο πόσο ωραία δένει ο τίτλος του EP τους «Your Choices» με το εξώφυλλο της κυκλοφορίας τους. Ένα εξώφυλλο που δείχνει γραμμές τρένου που άλλοτε συμπλέκονται κι άλλοτε ακολουθούν ξεχωριστή διαδρομή. Μια εικόνα που σε κάνει να σκεφτείς το πόση ελεύθερη βούληση υπάρχει στις επιλογές μας και στο κατά πόσο μέσω αυτών αποφασίζουμε εμείς ουσιαστικά για την ζωή μας και την τύχη μας. Πραγματικά για μένα το συγκρότημα με προδιάθεσε θετικά για το τι θα ακούσω βλέποντας το εξώφυλλο αυτό.


Αλλά ας μιλήσουμε και για την ουσία του πράγματος που δεν είναι  άλλη από την μουσική καθ’ εαυτή. Οι NIGRO κινούνται στα μονοπάτια του μελωδικού rock και hard rock ήχου. Θα έλεγα ότι ορθώς αυτοπροσδιορίζονται ως aor/hard rock συγκρότημα. Έχοντας κατά νου τα παραπάνω είναι λογικό η μουσική τους να δίνει βάση στη μελωδία και φυσικά στην χρήση πλήκτρων που δημιουργούν μια πολύ όμορφη και νοσταλγική ατμόσφαιρα. Την μελωδικότητα τους αυτή την εξισορροπούν με δυναμικά riffs, πάντα στα πλαίσια του ήχου που κινούνται, με αποτέλεσμα να μας προσφέρουν 5 συνθέσεις που διαθέτουν ποικιλία, ενέργεια με συνέπεια να διατηρούν το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν και δεν είμαι μεγάλος γνώστης του μουσικού ιδιώματος των NIGRO, θα έλεγα ότι σαφώς ο ήχος τους έχει κοινά σημεία αναφοράς με συγκροτήματα όπως οι JOURNEY, SURVIVOR, BON JOVI, FOREIGNER και ίσως τους WHITESNAKE στις πιο μελωδικές τους στιγμές.


Εν συντομία οι NIGRO αποδεικνύουν με την κυκλοφορία τους αυτή ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο συγκρότημα που μπορεί να συνδυάσει στον ήχο του την εμπορικότητα με τον δυναμισμό. Κυρίως, όμως, μου πρόσφεραν μια ηχητική εμπειρία που με ταξίδεψε με τρόπο νοσταλγικό στην δεκαετία του 80 που η γενιά μου κατά κάποιο τρόπο έχει εξωραΐσει σε υπερβολικό βαθμό, αλλά όχι αδικαιολόγητα πιστεύω. Αν αγαπάτε το μελωδικό rock και hard rock ήχο, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το συγκρότημα και την κυκλοφορία αυτή. Οι NIGRO έκαναν την επιλογή τους και τώρα περιμένουν την δική σας….



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: