Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: CLAYMOREAN - By This Sword We Rule: A Decade of Steel

 


CLAYMOREAN - By This Sword We Rule: A Decade of Steel


Stormspell Records


Facebook


Επειδή πρόκειται περί συλλογής, κρίνω ορθό να αναφέρω μερικά πράγματα γύρω από την ιστορία του συγκροτήματος. Η εν λόγω μπάντα προερχόμενη από την Σερβία ξεκίνησε την σταδιοδρομία της το 1994 υπό το όνομα CLAYMORE. Η πρώτη περίοδος ύπαρξης τους υπό αυτό το όνομα τέλειωσε το 2003 για να επανδραστηριοποιηθούν ξανά το 2012. Το 2014 αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα τους στο παρόν CLAYMOREAN. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η μπάντα έχει ύπαρξη μεγαλύτερη της δεκαετίας. Τότε θα μου πείτε γιατί ονόμασαν την συλλογή τους «μια δεκαετία ατσαλιού»; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα προκύπτει αν  αναλογιστεί κανείς ότι το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο δίσκο το 2003 και την πιο πρόσφατη στούντιο δουλειά του το 2021. Επομένως, η δεκαετία αναφέρεται στην πρώτη επίσημη κυκλοφορία τους μέχρι και σήμερα που κυκλοφορούν αυτή τη συλλογή.


Πρόκειται για μια πολύ χορταστική κι ενδιαφέρουσα συλλογή όπου αποτελείται από 15 συνθέσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τραγούδια από τα demo της μπάντας, επανηχογραφήσεις γνωστών της τραγουδιών και ηχογραφήσεις από ζωντανές εμφανίσεις τους. Είναι μια πολύ ουσιαστική συλλογή διότι συμπεριλαμβάνει δείγματα από όλες τις δημιουργικές περιόδους της μπάντας και δίνει στον ακροατή μια πολύ καλή εικόνα του ύφους αυτής και της εξέλιξής της.


Τώρα, για όσους συναντούν το όνομα της μπάντας για πρώτη φορά και γενικά όσους δεν έχουν ασχοληθεί μ’ αυτήν μέχρι σήμερα, θα σας αναφέρω ότι το μουσικό της ύφος είναι αυτό που λέμε επικό heavy/power metal που έχει επιρροές τόσο από την Αμερικάνικη όσο και την Ευρωπαϊκή σκηνή. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι πρόκειται για μια μπάντα που διαθέτει γυναίκα τραγουδίστρια της οποίας η φωνή προσωπικά μου φέρνει στο νου 2 από τις αγαπημένες μου metal τραγουδίστριες στο ύφος αυτό, ήτοι την Federica De Boni των Ιταλών WHITE SKULL και την Jutta Weinhold των Γερμανών ZED YAGO.


Οι επιρροές της μπάντας προέρχονται από διάφορα γνωστά συγκροτήματα της σκηνής και κάποια από αυτά είναι σίγουρα οι MANOWAR, MANILLA ROAD, RIOT (ακούστε το τραγούδι «The Triumph»), ICED EARTH και SANCTUARY (η σύνθεση «Prince of Immortals» έχει αρκετά σημεία αναφοράς στους 2 τελευταίους θεωρώ). Βεβαίως, όπως ανέφερα και παραπάνω έχουν στοιχεία κι από την Ευρωπαϊκή σκηνή και σίγουρα θα βρείτε ομοιότητες με μπάντες όπως οι DOMINE, WHITE SKULL αλλά και τους BLIND GUARDIAN και RUNNING WILD. Δεν είναι, όμως, μόνο τα παραπάνω. Για παράδειγμα με εξέπληξε ιδιαιτέρως ευχάριστα το τραγούδι με τίτλο «Night Eternal» όπου γίνεται χρήση αποκλειστικά ανδρικών φωνητικών και μου θύμισε μια πιο μελωδική εκδοχή των KREATOR καθώς και το τραγούδι «Old Mountain» που με έκανε να σκεφτώ τους συμπατριώτες τους και γκρουπάρα TORNADO.


Όλες αυτές οι επιρροές δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους και είναι φιλτραρισμένες υπό το προσωπικό ύφος του συγκροτήματος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όλος δίσκος να διαθέτει ποικιλία και να διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος (σημ.: π.χ. στη σύνθεση με τίτλο «Blackest Void» το συγκρότημα αποτίνει φόρο τιμής στους BLACK SABBATH και τους CANDLEMASS).


Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω και θα κλείσω γράφοντας ότι οι CLAYMOREAN είναι μια πολύ αξιόλογη μπάντα που αξίζει να ανακαλύψετε, ειδικά οι φίλοι του επικού και κλασσικού heavy metal ήχου. Η κυκλοφορία δε αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσετε τον ήχο τους και πως εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: