Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ

Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ

My rating: 3 of 5 stars

Ο Lovecraft νομίζω είχε υποστηρίξει ότι ο τρόμος λειτουργεί καλύτερα στη λογοτεχνία όταν δίδεται στον αναγνώστη με έναν τρόπο υπαινικτικό. Προσωπικά, συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση, διότι αν γίνεται με μαεστρία, ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη μέρος του δημιουργήματος του και τον "αναγκάζει" να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες με την δική του φαντασία και φοβίες. Πέραν, όμως, του παραπάνω στοιχείου αυτό που κάνει ένα μυθιστόρημα της λογοτεχνίας τρόμου εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και οι καλοδουλεμένοι και με λεπτομέρεια δοσμένοι χαρακτήρες του. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παρόν έργο και δικαίως θεωρείται ένα από τα κλασσικά στη λογοτεχνία του τρόμου (έχουν γίνει και 2 ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά βασισμένες σε αυτό). Η δουλειά που χει γίνει από την συγγραφέα είναι μάλιστα τόσο καλή που καταφέρνει να κάνει ακόμη και την οικία όπου εκτυλίσσεται το διήγημα να φαίνεται σαν ζωντανός οργανισμός, να έχει προσωπικότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στο να δημιουργήσει η Shirley Jackson μια αφήγηση άκρως ενδιαφέρουσα που σε κρατάει σε ένταση καθ' όλη την διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου. Δύσκολα να το αφήσεις πριν φτάσεις στο τέλος του.

Αν αναρωτιέστε γιατί έβαλα 3 στα 5 αστεράκια, θα σας πω ότι δεν με ενθουσίασε τόσο το αμφίσημο κλείσιμο του βιβλίου. Δεν θα πάρετε, δηλαδή, μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι του Χιλ Χαουζ. Προφανώς η συγγραφέας το κάνει σκόπιμα αυτό θέλοντας να παίξει και με την λογική του αναγνώστη, αλλά προσωπικά προτιμώ τα βιβλία του είδους να έχουν ένα "ξεκάθαρο" κλείσιμο. Καλείστε, λοιπόν, εσείς να αποφασίσετε για το ποιος στοιχειώνει ποιόν....

Κλείνοντας θα επισημάνω ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε γιατί πέραν της υψηλής του λογοτεχνικής αξίας και ότι έχει μέσα στοιχεία που κατ' επανάληψη χρησιμοποιήθηκαν στην λογοτεχνία και τον κινηματογράφο του είδους αποτέλεσε βασική έμπνευση για τον Stephen King να δημιουργήσει την Λάμψη ("ανησυχητικά" πολλές οι ομοιότητες) αλλά και την Κάρι, η οποία άνετα θα μπορούσε να είναι το alter ego της Έλινορ Βανς που πρωταγωνιστεί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: