Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)



ΤΙΤΛΟΣ: Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αρκάντι Στρουγκάτσκι & Μπόρις Στρουγκάτσκι
ΕΙΔΟΣ: Επιστημονική Φαντασία
ΕΚΔΟΤΗΣ: Α-Ω εκδόσεις

Οι αδερφοί Στρουγκάτσκι θεωρούνται από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της Ρώσικης Επιστημονικής Φαντασίας και το συγκεκριμένο βιβλίο τους ίσως να είναι το κορυφαίο τους (αυτό δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητας, γιατί δεν έχω διαβάσει και κάποιο άλλο και δεν ξέρω αν κυκλοφορεί άλλη τους δουλειά στην Ελληνική γλώσσα).

Υπόθεση: Μετά από μια επίσκεψη από έναν εξωγήινο πολιτισμό (πιθανόν να ήταν κι ένα απλό πικνίκ) δημιουργούνται περιοχές όπου οι νόμοι του φυσικού κόσμου όπως τον γνωρίζουμε ανατρέπονται. Οι περιοχές αυτές λόγω της επικινδυνότητας τους αποκλείονται από τις κυβερνήσεις και αποκαλούνται «ζώνες». Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για τους κυνηγούς (Σταλκερς), οι οποίοι είναι τυχοδιώκτες που παράνομα και με κίνδυνο της ζωής τους μπαίνουν στις  ζώνες προκειμένου να αποσπάσουν αντικείμενα που έχει αφήσει πίσω του ο εξωγήινος πολιτισμός και να τα πουλήσουν σε όποιον δώσει τα περισσότερα χρήματα. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ρέντρικ Σούχαρτ.

Η άποψη μου: Πρόκειται για εξαιρετικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που μέσα στις 233 σελίδες του είναι συνάμα περιεκτικό, αλλά και ανοικτό σε ερμηνείες. Οι συγγραφείς δίνουν κάποιες πληροφορίες για τον κόσμο που δημιουργούν, αλλά δεν τον επεξηγούν με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό ίσως εκνευρίσει κάποιους από εσάς, αλλά προσωπικά πιστεύω δίνει περισσότερη αληθοφάνεια στο κείμενο, διότι κατά τη χρονική περίοδο που εξελίσσεται η ιστορία, οι άνθρωποι μόλις αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο αυτό. Και στις μέρες μας υπάρχουν φαινόμενα που γνωρίζουμε πως λειτουργούν, αλλά δεν γνωρίζουμε το γιατί λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και τι τα προκαλεί. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο του βιβλίου είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του (στοιχείο που τείνει να εκλείψει στους σύγχρονους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας). Η ουσία δηλαδή του βιβλίου είναι ο άνθρωπος και ότι στην προσπάθεια του να εξερευνήσει ένα άγνωστο περιβάλλον, τελικά εξερευνεί και ανακαλύπτει τον ίδιο του τον εαυτό (που ίσως να είναι μια από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές).

Σημαντικές Πληροφορίες: Το πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο αυτό, αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι δημιούργησε ταινία βασισμένο σε αυτό με τον τίτλο «Στάλκερ». Το σενάριο μάλιστα της ταινίας έγραψαν οι ίδιοι οι συγγραφείς και πρόκειται για διαφορετική ιστορία από αυτή που περιέχεται στο βιβλίο.
Στο παραπάνω βιβλίο βασίστηκε και η σειρά βιντεοπαιχνιδιών με τον τίτλο «S.T.A.L.K.E.R.» της Ουκρανικής εταιρίας  GSC Game World. Πρόκειται για μια πιο ελεύθερη μεταφορά, αλλά αποδεικνύει το πόσο επιδραστικό είναι το βιβλίο αυτό.
 Τέλος, το «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)» αποδείχτηκε και προφητικό, διότι μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ του 1986, αποκλείστηκε μια περιοχή έκτασης περίπου 3.500 τ.μ. και αποκαλείται ανεπίσημα ως «ζώνη». Οι επιστήμονες δε που μπαίνουν στη ζώνη για έρευνα αποκαλούνται χαϊδευτικά και «Σταλκερ».
 Παραστατίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: