Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Ο άνθρωπος που έγινε Θεός

Ο άνθρωπος που έγινε Θεός

My rating: 4 of 5 stars

Το βιβλίο "Ο άνθρωπος που έγινε Θεός" ξεκίνησα να το διαβάζω αρχές Οκτωβρίου και κατά περίεργη σύμπτωση το τελείωσα την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο αργός ρυθμός ανάγνωσης του οφείλεται σε εμένα και όχι ότι το βιβλίο είναι κουραστικό ή "βαρύ" ανάγνωσμα.

Αυτό που επιχειρεί εδώ ο συγγραφέας Gerald Messadie είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Έχοντας μελετήσει τα κανονικά ευαγγέλια, αλλά κυρίως τα απόκρυφα και πιο συγκεκριμένα του Θωμά, γράφει το δικό του "ευαγγέλιο" σχετικά με την ζωή του Ιησού Χριστού.

Στο βιβλίο του αυτό δεν δίνει έμφαση στην υπερφυσική - υπερβατική υπόσταση του Ιησού, αλλά μας τον περιγράφει από την ανθρώπινη πλευρά του ως ενός προσώπου ενταγμένου σε μια συγκεκριμένη κοινωνία και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό θέλει να εξηγήσει ποιες ήταν οι συνθήκες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και την διδασκαλία του Ιησού. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που παρουσιάζει τα θαύματα του με έναν πολύ ρεαλιστικό τρόπο.

Πραγματικά πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που παρέχει στον αναγνώστη πολλές πληροφορίες για την εποχή και το πρόσωπο του Ιησού, χωρίς να κουράζει. Απεναντίας το απολαμβάνεις και το κυριότερο σε βάζει σε μια διαδικασία να σκεφτείς κάποια πράγματα και ίσως να τα ψάξεις περισσότερο.

Βεβαίως, το βιβλίο, έχει για μένα και κάποια ελαττώματα. Συγκεκριμένα, δίνει περισσότερο βάρος στο κατά πόσο ο Χριστός ήταν ή επιθυμούσε να είναι μια μεσσιανική μορφή, καθώς και τον περιορίζει παρουσιάζοντας το σαν έναν Εβραίο που άσκησε έντονη κριτική στον ιουδαϊσμό και στην τήρηση από αυτόν όχι του πνεύματος, αλλά του γράμματος του νόμου. Κι όλα αυτά τα πετυχαίνει πολύ καλά. Εκεί που για μένα το βιβλίο "αποτυγχάνει" είναι στην αδυναμία του να εξηγήσει πως ο Ιησούς τελικά κατάφερε να συγκινήσει περισσότερο τους εθνικούς, ότι ο πυρήνας της θρησκείας του ήταν η διδασκαλία της αγάπης προς το πλησίον και φυσικά πως έφτασε να θεωρηθεί Θεός σε μια εποχή κι έναν τόπο που έβριθε από θρησκείες, μεσσίες κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση το "Ο άνθρωπος που έγινε Θεός" είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάστε με ανοιχτό πνεύμα και θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: