Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ - Από Καρδιάς



ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ - Από Καρδιάς

Ανεξάρτητη κυκλοφορία


Τελικά, ο μουσικός χρειάζεται να κάνει την «απιστία» του κάποια στιγμή προκειμένου να γεμίσει ξανά δημιουργικά τις μπαταρίες του. Κι όταν λέω απιστία εννοώ το να κινηθεί σε ένα μουσικό ύφος και είδος διαφορετικό από αυτό που υπηρετεί συνήθως.

Ο Μιλτιάδης Χαλκίδης, για όσους ήδη διαβάζουν τις παρουσιάσεις μου, δεν είναι άλλος από την δημιουργική δύναμη που κρύβεται πίσω από την rock μπάντα με το όνομα MILTOS MARATHON. Υπηρετώντας εδώ και πολλά χρόνια τον ροκ ήχο με την παρούσα 4η κυκλοφορία του σκέφτηκε να κινηθεί μουσικά σε κάτι τελείως διαφορετικό, ένα μουσικό είδος το οποίο όπως και η ροκ μουσική έχει έρεισμα  στο λαϊκό συναίσθημα. Το είδος αυτό, δεν είναι άλλο από την Ελληνική λαϊκή μουσική. 

Βέβαια με τις προηγούμενες ροκ κυκλοφορίες του ο Μίλτος μας είχε δείξει ότι ναι μεν γουστάρει τον δυτικότροπο ροκ ήχο, αλλά από την άλλη έχει μεγάλη αγάπη και γνώση για την Ελληνική παραδοσιακή – λαϊκή μουσική. Μάλιστα εξαιτίας αυτής του της αγάπης κατάφερνε με επιτυχία να συγκεράσει αυτά τα 2 διαφορετικά μεν μουσικά είδη, εκφράζοντα δε αμφότερα το λαϊκό συναίσθημα.

Στο «Από Καρδιάς», ίσως και με μια δόση νοσταλγίας ο Μίλτος μας δίνει 9 συνθέσεις λαϊκής ελληνικής μουσικής που ναι μεν ακούγονται «παλιομοδίτικες» από την άλλη όμως έχουν μέσα τους μια φρεσκάδα και σε σημεία καλή αίσθηση του χιούμορ. Η παρούσα κυκλοφορία είναι η συνειδητή προσπάθεια ενός καλλιτέχνη να δημιουργήσει μουσική που δεν είναι ούτε έντεχνη ούτε σκυλάδικο. Είναι η μουσική που άκουγαν οι παππούδες και πατεράδες μας στο ράδιο. Μια μουσική όπου υπηρέτησαν τεράστια ονόματα όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Νίκος Ξανθόπουλος και τόσοι άλλοι που πραγματικά θα χρειαστεί ολόκληρο τόμο για να αναφέρω. Επίσης μου έφερε στο νου και τους πιο σύγχρονους σε σχέση με τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες, Τα Παιδιά Από Την Πάτρα (παιδί θυμάμαι να έχω λιώσει το τραγούδι μπύρες).

Το «Από Καρδιάς», λοιπόν, είναι μια κυκλοφορία 9 πολύ ενδιαφερουσών λαϊκών τραγουδιών που με γνήσιο και συνάμα νοσταλγικό τρόπο εκφράζουν σε μεγάλο εύρος το λαϊκό συναίσθημα. Μπορεί, λοιπόν, να σας ξαφνιάζει η παρουσία αυτού του δίσκου εδώ, αλλά από την άλλη είναι μια αξιόλογη κυκλοφορία από έναν καλλιτέχνη που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ειλικρινής και τίμιος απέναντι στο κοινό του και μοναδικός του γνώμονας δημιουργίας είναι η έκφραση των καλλιτεχνικών του ανησυχιών.

Παραστατίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: