Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CARRIAGE – Visions



CARRIAGE – Visions

Stormspell Records


Ζούμε στην εποχή της αναβίωσης. Δείτε το, από την μόδα μέχρι και την τέχνη υπάρχει αυτή η διάθεση για επιστροφή και ειδικά στην δεκαετία των 80’ς. Μια δεκαετία που η γενιά μου και οι λίγο μεγαλύτεροι από εμένα έχουμε αποθεώσει. Λογικό μιας και διανύουμε μια σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα και τον δυτικό κόσμο, οπότε επικεντρωνόμαστε στην αφέλεια που νομίζουμε ότι είχε η ως άνω δεκαετία. Φυσικό είναι ότι η τάση αυτή έχει επηρεάσει και τον heavy metal ήχο.


Από τη μια ο συρμός αυτός έχει την γοητεία του και σου δημιουργεί μια διάθεση νοσταλγική και ρομαντική θα έλεγα, από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να μην μας προβληματίσει γιατί αναδεικνύει ότι οι τέχνες έχουν φτάσει σε ένα τέλμα και δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναμασούν πρότυπα και ιδέες προηγούμενων ετών.

Προς αποφυγή, όποιων παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, να δηλώσω ότι είναι τελείως διαφορετικό το να έχεις επιρροές από τον ήχο εκείνης της δεκαετίας και να προσπαθείς να φτιάξεις τον δικό σου ήχο και άλλο να «αναμασάς» ήχους και ιδέες αυτής.
Η μεγάλη αυτή εισαγωγή γίνεται για να παρουσιάσω τον δίσκο των Αμερικανών από τις Η.Π.Α. CARRIAGE που φέρει τον τίτλο «Visions». Ένας δίσκος που με έχει μπερδέψει στο κατά πόσο είναι επηρεασμένος από ονόματα του παρελθόντος ή απλά αποτίει φόρο τιμής σε αυτά αντιγράφοντας τα. Βέβαια, σε αντίκρουση του δεύτερου ισχυρισμού, οι CARRIAGE έχουν να αντιπροτείνουν ότι το «Visions» είναι το ντεμπούτο τους και φυσικά είναι λογικό να αναδεικνύονται πιο έντονα οι επιρροές τους. Ας, είμαστε, λοιπόν, καλόπιστοι κι ας το δεχτούμε αυτό….

Το «Visions», λοιπόν, είναι ένας δίσκος κλασσικού heavy metal, ο οποίος έχει αρκετές επιδράσεις από την Βρετανική σκηνή, ήτοι τους JUDAS PRIEST, BLACK SABBATH, IRON MAIDEN και κατ’ επέκταση το NWOBHM κίνημα, αλλά η κυριότερη επιρροή τους είναι αυτή των MERCYFUL FATE και KING DIAMOND. Επίσης, προσωπικά μιλώντας, θα έλεγα ότι το τραγούδι «Gypsy Woman» έχει κάποια RAINBOW και DIO στοιχεία. Παρά τις ως άνω εμφανείς επιρροές τους θα μου ήταν δύσκολο και άδικο να τους κατηγορήσω ως αντιγραφείς διότι το συγκρότημα δείχνει ότι παρά τον θαυμασμό του για τα ως άνω ονόματα θέλει να δώσει και το δικό του ηχητικό στίγμα. Να δημιουργήσει έναν ήχο που ο ακροατής θα αναγνωρίζει ως δικό τους. Πιστεύω ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν στο μέλλον αυτό, αφού ως μουσικοί διαθέτουν και την ποιότητα και το ταλέντο.

Ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι ότι όλες οι συνθέσεις είναι σωστά δομημένες και βασίζονται τόσο στην μελωδία, αλλά και τα δυναμικά riff. Επίσης πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στα lead κιθαριστικά μέρη και τα solo που φέρνουν στο μυαλό το στυλ παιξίματος των Hank Shermann και Michael Denner. Τέλος η παραγωγή αναδεικνύει τον ήχο του συγκροτήματος γιατί είναι καθαρή, δυναμική και όχι υπερφορτωμένη με μια δόση old school ατμόσφαιρας που ενισχύει αυτή την 80’ς διάθεση που κυριαρχεί στον δίσκο.

Το «Visions» είναι ένας καλοδουλεμένος δίσκος κλασσικού heavy metal, ο οποίος έχει έντονες 80’ς metal επιδράσεις, αλλά αποφεύγει να ακουστεί κλισαρισμένος. Έχει καλές συνθέσεις που μπορεί να μην είναι πρωτότυπες, αλλά θα ναι δύσκολο να μην σας αρέσουν ή έστω να μην ξεχωρίσετε κάποιες, ιδιαίτερα αν είστε φίλοι του βασιλιά και του horror metal ήχου. Επίσης αφήνει πολλές υποσχέσεις για το δημιουργικό μέλλον του συγκροτήματος.


Νικόλαος Παραστατίδης 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: