Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DOWNCAST TWILIGHT - Wrath of the Anunnaki



DOWNCAST TWILIGHT - Wrath of the Anunnaki

Stygian Crypt Productions


Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που έκανα την παρουσίαση της πρώτης κυκλοφορίας των DOWNCAST TWILIGHT, οι οποίοι δηλώνουν ως έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το Ελληνικό στοιχείο έχει έντονη παρουσία και ενεργό ρόλο στο συγκρότημα αυτό. Από την πρώτη τους κυκλοφορία, έδειξαν ότι έχουν προτίμηση στο να αφηγούνται μέσω της μουσικής τους ιστορίες εμπνευσμένες από την μυθολογία και την ιστορία του αρχαίου κόσμου.

Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν κυρίως αφιερωμένη στον Ρωμαϊκό πολιτισμό που σαφώς διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε. Στην δεύτερη κυκλοφορία τους οι DOWNCAST TWILIGHT επιλέγουν ως θέμα τους τον Σουμεριακό πολιτισμό που ήταν ο πρώτος υψηλού επιπέδου που χει καταγράψει η ανθρώπινη ιστορία. Συγκεκριμένα, όπως άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος του άλμπουμ, ασχολούνται με την μυθολογία των Ανουνάκι. Μια μυθολογία που μέχρι και σήμερα εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες ερμηνείες σχετικά με αυτή.

Δεν είναι, όμως, μόνο η θεματολογία που ναι διαφορετική σε σχέση με το προηγούμενο δίσκο τους, αλλά και μουσικά το συγκρότημα ακούγεται πιο σκοτεινό και επιθετικό. Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει με την όλη ιστορία που αφηγούνται με τους στίχους τους, μια ιστορία που ναι συνάμα επική και σκοτεινή. Τα μελωδικά folk metal στοιχεία που ήταν έντονα στην πρώτη τους κυκλοφορία, εδώ έχουν μετριαστεί και όταν εμφανίζονται συνήθως έχουν ένα έντονο ανατολίτικο ύφος. Επίσης ο death metal ήχος τους ναι μεν παραμένει μελωδικός, αλλά έχει γίνει πιο επιθετικός και προσωπικά υπήρξαν στιγμές που μου έφεραν στο νου τους πρώιμους AMON AMARTH. Επίσης μου άρεσε πολύ το ότι μπολιάζουν τα death metal φωνητικά τους με καθαρά ανδρικά και γυναικεία που ενεργούν θετικά στην δραματική ατμόσφαιρα του δίσκου.

Χωρίς να είμαι θιασώτης του death metal ήχου οφείλω να παραδεχτώ ότι η παρούσα κυκλοφορία των DOWNCAST TWILIGHT κινείται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας και είναι ένα άκουσμα ενδιαφέρον, που όπως προείπα είναι συνάμα επικό και σκοτεινό, αλλά και σε στιγμές απόκοσμο. Με λίγα λόγια η μουσική τους στηρίζει και υπηρετεί πλήρως την ιστορία που αφηγούνται με τους στίχους τους.


Νικόλαος Παραστατίδης    

Δεν υπάρχουν σχόλια: