Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

CARMELO CALTAGIRONE – Gemini Man/Cosa Loro, Please Review



CARMELO CALTAGIRONE – Gemini Man/Cosa Loro, Please

Cielom Records


Έχω ήδη γράψει αρκετά στις προηγούμενες παρουσιάσεις μου των κυκλοφοριών του Ιταλού κιθαρίστα γι’ αυτόν. Εδώ θέλω να σημειώσω απλά ότι μετά την κυκλοφορία του δίσκου «F*ck*d Alien» που όπως ήδη γνωρίζετε είναι συλλογή από συνθέσεις του που δημιούργησε κατά το χρονικό διάστημα από το 2012 μέχρι το 2017, ο Carmelo αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει και όλες του τις δουλειές που κυκλοφόρησε στο ως άνω χρονικό διάστημα με αναλογική επεξεργασία. Σε προηγούμενη κριτική μου παρουσίασα το πρώτο του δίσκο με τίτλο «The Iron Man», εδώ θα μιλήσω για τις δουλειές του με τίτλο «Gemini Man» και «Cosa Loro, Please».

Gemini Man
Το «Gemini Man» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015 κι όπως ανέφερα πάνω το 2018 ο Carmelo αποφάσισε να το επανακυκλοφορήσει με αναλογική επεξεργασία, Η παρούσα κυκλοφορία έρχεται σε φυσική συνέχεια του ντεμπούτου του με τίτλο «The Iron Man» οπότε κι εδώ θα ακούσετε 11 συνθέσεις που όλες τους βασίζονται αποκλειστικά στην δύναμη της μουσικής. Χαρακτηριστικό του ήχου του Carmelo είναι τα groovy riffs και οι μελωδίες, ενώ σε όλες τις συνθέσεις κυριαρχεί το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Οι συνθέσεις που υπάρχουν εδώ είναι ένα αμάλγαμα επιρροών από τον 70’ς rock, hard rock ήχο μαζί με κάποια metal στοιχεία. Να τονίσω για άλλη μια φορά ότι όλες αυτές οι επιρροές όταν μορφοποιούνται σε συνθέσεις φέρουν την ταυτότητα του Carmelo και δίνονται με ένα σύγχρονο – αρκετά πρωτότυπο τρόπο.

Cosa Loro, Please
Το «Cosa Loro, Please» ηχητικά συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι με τις προηγούμενες 2 κυκλοφορίες, οπότε έχουμε συνθέσεις με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και επηρεασμένες από τον 70’ς rock, hard rock ήχο κυρίως. Τα grooves και οι μελωδίες είναι πάλι παρούσες. Η κυκλοφορία αυτή, τολμώ να πω, είναι η πιο μεστή και ώριμη του συγκεκριμένου καλλιτέχνη μια και οι συνθέσεις που υπάρχουν εδώ ακούγονται πιο ολοκληρωμένες με αρχή, μέση και τέλος σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες του που κάπου σε άφηναν με το αίσθημα ότι άκουγες κάποιες ηχογραφημένες ιδέες του καλλιτέχνη.

Αν, λοιπόν, σας αρέσει να ακούτε ορχηστρική rock/hard rock μουσική, η οποία έχει μεγάλη δόση αυτοσχεδιασμού και ξεφεύγει αρκετά από τα τετριμμένα, τότε ο Carmelo Caltagirone και οι ως άνω κυκλοφορίες του είναι μια πολύ καλή πρόταση για εσάς. Προσωπικά, θα ήθελα, ο καλλιτέχνης να κάνει το επόμενο βήμα και να ντύσει κάποιας από τις ιδέες του αυτές με στίχο. Να τις μετατρέψει, δηλαδή, σε τραγούδια.

Παραστατίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: