Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη SYPSIS (2015) Ερωτήσεις: Thanasis Karadimos
Απαντήσεις: Ignatius Stamatonikolos (Bass)
  
1.Καλησπέρα Ιγνάτιε, πες μου λίγα λόγια για το τι είναι οι Sypsis , γιατί υπάρχουν , τι έχουν να προσφέρουν?

Καλησπέρα Θανάση. Οι SYPSIS δημιουργήθηκαν για να εξωτερικεύσουν τις ανησυχίες μου σε πιο ακραία μορφή μετά την διάλυση της προηγούμενης μπάντας μου, που κινούταν σε τελείως διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Οι SYPSIS επομένως είναι μια μπάντα που κινείται στο χώρο του Technical Thrash Metal. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο μέγιστο βαθμό υψηλής ποιότητας συνθέσεις που να εξυπηρετεί το όραμα της μπάντας και να μεταφέρουμε στον ακροατή το ερέθισμα, να ψάξει την μουσική μας και να της δώσει τον απαιτούμενο χρόνο έτσι ώστε να κατανοήσει πλήρως την βάση της έμπνευσής μας.

2. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέταλ ακόμα, ή έχει τελειώσει?

Το μέταλ δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει ποτέ για μένα. Είναι ένα είδος το οποίο δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όρια. Βλέπεις σε καθημερινή βάση να βγαίνουν πάρα πολλές μπάντες και να προσφέρουν αριστουργήματα χωρίς να είναι αναμάσημα του παρελθόντος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανανέωση της μέταλ μουσικής και την προσέλκυση νεότερων γενεών στο είδος και τα παρακλάδια του που είναι τόσα πολλά.

3. Πρώτη φορά full length, ποσό δύσκολο είναι να κάνεις εναν πετυχήμενο δίσκο?

Εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τον όρο επιτυχία. Για μένα επιτυχημένος δίσκος είναι αυτός που αντέχει στο χρόνο, είναι ο δίσκος ο οποίος τον σέβεται το μεγαλύτερο ποσοστό που τον μαθαίνει και τον ακούει, είναι ο δίσκος που δίνει κάτι καινούργιο και δεν είναι αναμάσημα μουσικών δρόμων, είναι ο δίσκος ο οποίος περνά στο εσωτερικό ψυχικό κόσμο του κάθε ακροατή και γίνεται ένα με την καθημερινότητα του και τους προβληματισμούς του. Προσωπικά δεν λαμβάνω ως κριτήριο της επιτυχία την παράμετρο των πωλήσεων και την παράμετρο της εκάστοτε δισκοκριτικής από οποιοδήποτε μουσικό έντυπο. Να σου δώσω ένα παράδειγμα...το rust in peace των MEGADETH ή το master of puppets των METALLICA δεν είναι τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κατάλογο δισκογραφίας τους, αλλά αν ρωτήσεις τους περισσότερους οπαδούς το μεγαλύτερο ποσοστό θα επιλέξει αυτά τα 2 άλμπουμ μέσα από τον μακρύ κατάλογό τους.
Τώρα σε ότι αφορά το πρώτο μας δίσκο είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά και στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις μας. Το Playground Of The Dead είναι για εμάς ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και το επιστέγασμα σε αυτό είναι η κριτικές των ακροατών που φτάνει στα χέρια τους ο δίσκος.

4. Ποια πιστεύεις είναι τα αρνητικά στην μπάντα σου?

Τα αρνητικά της μπάντας μας έχουν να κάνουνε με το θέμα των ατομικών και οικογενειακών υποχρεώσεων του κάθε μέλους της μπάντας. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε συχνά πρόβες γιατί εμένα με τα υπόλοιπα μέλη μας χωρίζει αρκετά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και οι πρόβες είναι λιγότερες από αυτές που θα επιθυμούσαμε. Ακόμα ένα αρνητικό είναι ότι στην περιοχή που είναι η μπάντα δεν υπήρχε στούντιο και αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε τον δικό μας χώρο, κάτι που όπως καταλαβαίνεις είναι χρονοβόρο και με μεγάλο κόστος. Όπως καταλαβαίνεις τα αρνητικά δεν έχουν να κάνουν με το θέμα της μουσικής αλλά με εξωγενής παράγοντες που αν δεν βρεις λύση δεν μπορείς να κανείς το οτιδήποτε, ευτυχώς προς το παρών βρίσκουμε λύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

5. Οι στίχοι τι δείχνουν για εσας?Πως τους σκεφτεστε?Ειναι πράγματα βγαλμένα απο την ζωή σας?

Οτιδήποτε έχει να κάνει με δημιουργία για μένα πρέπει να προέρχεται από τα καθημερινότητα και τα ερεθίσματα που παίρνει ο δημιουργός του. Όλοι η μουσική του άλμπουμ είναι γραμμένη από εμένα και το μεγαλύτερο μέρος των στίχων από εμένα και τον τραγουδιστή μας Legion GD.Οι στίχοι για εμάς είναι ένα σημαντικό μέρος του άλμπουμ γιατί πρέπει να συμβαδίζουν με το μουσικό υπόβαθρο και να βγαίνει ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Τώρα σε ότι αφορά την έμπνευση των στίχων κάποιοι από αυτούς είναι ιστορικοί, κάποιοι βιωματικοί και κάποιοι από αυτούς κοινωνικοπολιτικοί.


6. Η γνώμη σου για τo μπάσο, τι είναι σαν όργανο, γιατί κάποιος να μάθει μπάσο?

Για μένα το μπάσο είναι η προέκταση του εαυτού μου, είναι το μέσο να εξωτερικεύω τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μου. Δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με κανένα άλλο μουσικό όργανο. Το μπάσο είναι πολύ παραγκωνισμένο στα μάτια της κοινής γνώμης ενώ δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Ο μπασίστας έχει τον σημαντικότερο ρόλο σε μια μπάντα και αυτός είναι να δένει την αρμονία των έγχορδων με τον ρυθμικό μέρος και τα τύμπανα και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Ουσιαστικά είναι η κόλλα ανάμεσα σε δύο πράγματα για να βγαίνει κάτι ενιαίο. Ο μπασίστας εν έτη 2015 κάνει τα πάντα...υπηρετεί τον ρυθμό μαζί με τα τύμπανα, κάνει σόλο, χρωματίζει και αναδεικνύει τις μελωδίες και την τονικότητα και παίζει σημαντικό ρόλο στις δυναμικές ενός κομματιού. Φανταστείτε να μην υπήρχε ο Steve Harris στους IRON MAIDEN,o Cliff Burton στους METALLICA,ο David Ellefson στους MEGADETH,o D.D. Verni στους OVERKILL και ο Steve Di Giorgio στους SADUS/DEATH/TESTAMENT πόσο θα έχανε η μουσική της εκάστοτε μεγάλης μπάντας. Τώρα μετά από όλα αυτά όποιος θέλει να γίνει μπασίστας θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος και να διεκδικεί το ποσό που του αναλογεί στο κάθε κομμάτι ανάμεσα στα υπόλοιπα όργανα. Να είναι υπομονετικός και πάνω από όλα έχει σαν πρώτη προτεραιότητα το τι χρειάζεται το κομμάτι για να αναδειχτεί και όχι μεμονωμένα το όργανο.

7. Αγαπημένοι μουσικοί , και γιατί?

Μμμμμ...είναι τόσοι πολλοί που σίγουρα θέλω 3 μέρες να γράφω και ενδεικτικά θα αναφερθώ στους πρώτους που μου έρχονται στο μυαλό... GEDDY LEE από RUSH...γιατί απλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την μουσική και οι τεχνική του είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα. DAVE MUSTAINE από MEGADETH...γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε το kill em all και κατεπέκταση το thrash metal δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα. CHUCK SCHULDINER από DEATH...γιατί είναι η επιτομή του ήθους και νονός του DEATH METAL. ClIFF BURTON από METALLICA...γιατί χάρη σε αυτόν η METALLICA έμαθαν να είναι πιο διορατικοί και πολυδιάστατοι.

8. Ποσό δύσκολο είναι να παίζεις μουσική στην εποχή μας?οι συνθήκες είναι δύσκολες, σίγουρα από αυτό και μόνο δεν μπορείς να ζήσεις , συμφωνεις?θέλει θυσίες?

Εξαρτάται ποιό το ερέθισμά σου να ασχοληθείς με την μουσική. Για μένα είναι εξωτερίκευση συναισθημάτων και προβληματισμών. Το να παίζω μουσική λειτουργεί αγχολυτικά και με βοηθάει να αναπνέω από την πίεση της καθημερινότητας, είναι χόμπι και δεν θέλω να το δω βιοπορίστηκα γιατί χάνεται όλοι η μαγεία της δημιουργίας. Σίγουρα αν κάποιος θέλει να γίνει επαγγελματίας είναι πάρα πολύ δύσκολο με το σημερινό σύστημα και την κατάσταση που έχει περιέλθει η μουσική βιομηχανία αλλά μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει.

9. Οι καλύτερες στιγμές σας, μέσα στην μπάντα?

Οι καλύτερες στιγμές μας είναι η δημιουργία του στούντιό μας και η 2 κυκλοφορίες μας:Το EP Hypnosis και ο δίσκος Playground of the dead με την πολύ καλή ανταπόκριση του κόσμου με μηδαμινή προώθηση από live.

10. Έχεις κατι να προσθέσεις?

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο και την δυνατότητα που μας δώσατε να μας μάθει περισσότερος κόσμος. Τσεκάρετε το νέο μας άλμπουμ Playground of the dead και πείτε μας την γνώμη σας στην σελιδα μας στο fb www.facebook.com/sypsis και στο email : sypsis@hotmail.gr. Στηρίξτε την ελληνική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: