Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: REFUSER – Refuser

 


REFUSER – Refuser


Sleaszy Rider Records


Facebook


Ζούμε στην εποχή όπου όποιος έχει διαφορετική άποψη ή αντίληψη των πραγμάτων από αυτήν που η καθεστηκυία τάξη θέλει να προβάλει χαρακτηρίζεται ως αρνητής. Οπότε, θα πω ότι σίγουρα οι REFUSER επιλέγοντας το όνομα αυτό έχουν πιάσει το νόημα της εποχής, έστω κι άθελα τους. Βέβαια αν το καλοσκεφτείς και μελετήσεις την ανθρώπινη ιστορία θα διαπιστώσεις ότι πάντα χαρακτηριζόταν ως αρνητής όποιος είχε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από αυτήν που επέβαλε η κυρίαρχη τάξη.


Αλλά, εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε ιστορικές και φιλοσοφικές συζητήσεις. Εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για κλασσικό κι ενίοτε επικό heavy metal. Στο είδος, δηλαδή, που κινούνται οι REFUSER.


Δημιουργήθηκαν το 2015 και χωρίς να βιάζονται έβαλαν πολύ κόπο, μεράκι κι επαγγελματισμό για να δημιουργήσουν την παρούσα κυκλοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν πίεσαν τα πράγματα ούτε μπήκαν στη νοοτροπία να κυκλοφορήσουν κάτι για να καταγραφεί απλά στο βιογραφικό τους. Τουναντίον δημιούργησαν έναν δίσκο που διαθέτει ποικιλία τον διακρίνει ο ενθουσιασμός και η ωριμότητα. Με πιο απλά και λαϊκά λόγια το συγκρότημα είναι της θεωρίας ότι το καλό πράγμα αργεί κι η αντίληψη αυτή φαίνεται να το δικαιώνει.


Εν αντιθέσει με πολλά συγκροτήματα της εποχής που παίζουν κλασικό heavy metal και προσπαθούν ουσιαστικά να μιμηθούν κάποιους από τους μεγάλους της δεκαετίας του 80, οι REFUSER δημιούργησαν τον δικό τους ήχο που αντλεί έμπνευση από την ως άνω εποχή. Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι μου έφεραν στο νου κάποια συγκεκριμένη μεγάλη μπάντα, αλλά μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο ήχος τους έχει σαφώς επιρροές από συγκροτήματα όπως οι IRON MAIDEN, WARLORD, STORMWITCH, HAMMERFALL, RUNNING WILD, MANILLA ROAD, MANOWARVIRGIN STEELE, QUEENSRYCHE και DIO. Επίσης η όλη κυκλοφορία για τον γράφοντα έχει μια όμορφη νοσταλγική ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου τις ελληνικές metal κυκλοφορίες της δεκαετίας του 80 που ακούμε μέχρι και σήμερα.


Στο συγκρότημα συμμετέχουν μουσικοί που γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους και δημιουργούν ένα πολύ δεμένο σύνολο με υψηλή τεχνική κατάρτιση. Μεταξύ αυτών είναι ο Konstantinos Karakitsos (φωνητικά/κιθάρα) τον οποίο γνώρισα από τους WAR DANCE και μπορώ να πω ότι το 2023 του πήγε πολύ καλά αφού τόσο εδώ όσο και με τους WAR DANCE κυκλοφόρησε 2 εξαιρετικές δουλειές.


Και το να χαρακτηρίσω την παρούσα δουλειά ως εξαιρετική δεν είναι κάτι επιπόλαιο ή που βασίζεται στον ενθουσιασμό. Είναι διότι κάθε φορά που ακούω την κυκλοφορία αυτή τόσο μου αρέσει περισσότερο. Μου δίνει την αίσθηση ότι είναι από αυτές τις κυκλοφορίες που τουλάχιστον για μένα ήρθαν για να μείνουν. Αφήστε στην άκρη την όποια προκατάληψη έχετε κι αφήστε τους REFUSER να σας επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική metal σκηνή είναι μια από τις πιο ακμαίες κι εξελίξιμες στην παγκόσμια metal κοινότητα. Αυτά και καλές ακροάσεις….




Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: