Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ANDREA SALINI – Roses

 


ANDREA SALINIRoses


Luwolbo Free Musica 2020


Homepage


Τον Αύγουστο του 2017 ήρθα σε πρώτη επαφή με τον ήχο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Θυμάμαι ότι παρουσίασα τον δίσκο του με τίτλο «Lampo Gamma». Αν κάνετε αναζήτηση στο site θα βρείτε την παρουσίαση αυτή. Από τα πρώτα ακούσματα, λοιπόν, εκείνου του δίσκου ο Andrea Salini μου έδωσε την εντύπωση ενός πολύ καλά καταρτισμένου μουσικού με ποικιλία ακουσμάτων που γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να πετύχει με την μουσική που δημιουργεί. Καταφέρνει, δηλαδή, να συνδυάσει στις συνθέσεις του τεχνική και συναίσθημα.


3 χρόνια, λοιπόν, μετά από την παραπάνω κυκλοφορία, ο ταχυδρόμος έφερε στην πόρτα μου το νέο πόνημα του Andrea που φέρει τον λιτό, αλλά γεμάτο νόημα τίτλο «Roses». Όπως το τριαντάφυλλο, λοιπόν, που είναι ένα όμορφο αισθητικά λουλούδι, αλλά επίσης «επικίνδυνο» να σε πληγώσει αν δεν το προσέξεις, έτσι είναι και η μουσική του Andrea, μελωδική από την μια αλλά και έντονη εκεί που χρειάζεται. Πέραν του ήχου, όμως, και βλέποντας ότι ο παρόν δίσκος έχει μια έντονη φεμινιστική διάθεση στο στιχουργικό μέρος του, πιθανολογώ ότι ο τίτλος είναι και μια αναφορά στο γυναικείο φύλλο που από την μια είναι όμορφο – ευαίσθητο, αλλά και συνάμα δυναμικό.


Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ως προς το νόημα του τίτλου του δίσκου και το στιχουργικό νόημα των τραγουδιών που περιέχει. Ας πάμε, όμως, σε ποιο αντικειμενικά χαρακτηριστικά της παρούσας κυκλοφορίας που είναι το μουσικό ύφος της. Ο  Andrea Salini μας προσφέρει εδώ 9 συνθέσεις που στον πυρήνα τους ανήκουν στον κλασσικό rock ήχο. Πάνω σε αυτό το rock υπόβαθρο ο Andrea προσθέτει επιρροές που προέρχονται κι από άλλα είδη όπως τα blues, punk rock, rocknroll και reggae. Συγκεκριμένα το τραγούδι με τίτλο «Take you back» έχει μια Bob Marley χροιά θα έλεγα. Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο τραγούδι Irina που έχει μια rocknroll και ίσως punk rock αισθητική και είναι εμπνευσμένο από την ζωή της Irina Vyacheslavovna Rakobolskaya που στο Β παγκόσμιο πόλεμο πολέμησε στον σοβιετικό στρατό τον ναζισμό μαζί με άλλες γυναίκες (να μια καλή ιστορία και για τους SABATON!).


Το «Roses» είναι μια ανθοδέσμη 9 ροκ συνθέσεων που διαθέτουν ποικιλία, όμορφες ιδέες και μελωδίες και αναδεικνύουν το συνθετικό ταλέντο, αλλά και την τεχνική κατάρτιση και επάρκεια του μουσικού Andrea Salini. Συγκρίνοντας, λοιπόν, την παρούσα κυκλοφορία του καλλιτέχνη με την προηγούμενη που παρουσίασα  θα πω ότι κινείται στο ίδιο ύφος, αλλά εδώ ο Andrea ακούγεται πιο ώριμος συνθετικά και μας προσφέρει έναν δίσκο ποιοτικό και ευχάριστο σε όλη την διάρκεια της ακρόασής του.



Νικόλαος Παραστατίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: