Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MILTOS MARATHON - Orthodox Guitar



MILTOS MARATHON - Orthodox Guitar

Independent


«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»… νομίζω είναι ένας στίχος που ταιριάζει απόλυτα για την γνωριμία  μου με την μουσική του κιθαρίστα – ανθρώπου ορχήστρα Μίλτιάδη Χαλκίδη. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι ένας πολύ ωραίος τύπος και ενσαρκώνει όλα αυτά που προσωπικά εκτιμώ σε έναν μουσικό, ήτοι ταλέντο αλλά και σεμνότητα.

Η πρώτη μου επαφή με την μουσική του Μίλτου ήταν όταν κυκλοφορούσε δισκάκια ροκ μουσικής με έξυπνο και χιουμοριστικό στίχο. Πραγματικά ελπίζω να κυκλοφορήσει ξανά αυτές τις δουλειές γιατί σου φτιάχνουν την διάθεση. Με την πάροδο του χρόνου ο Μίλτος μπόλιαζε τις δυτικότροπες ροκ καταβολές του με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Αυτό υπήρξε μια διαδικασία σταδιακή, η οποία έφτασε σε ένα επίπεδο ωριμότητας με τον δίσκο του που φέρει τον τίτλο «Greek Fill» και κυκλοφόρησε το 2012. Το 2017 το άλμπουμ με τίτλο «Two Match» ήταν επανεπεξεργασία παλιότερου και σπάνιου μουσικού υλικού του.

Δυο χρόνια από την τελευταία του κυκλοφορία ο Μίλτος έρχεται ξανά να μας προσφέρει 6 συνθέσεις ορχηστρικού ροκ μπολιασμένου έντονα με την παραδοσιακή ελληνική μουσική με την νέα κυκλοφορία του με τίτλο «Orthodox Guitar».

1. «Bafra»: Με την σύνθεση αυτή ο Μίλτος τιμά τις ρίζες του. Η Μπάφρα είναι πόλη που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σινώπης κι ανήκει στον Δυτικό Πόντο. Η σύνθεση αυτή είναι μια μίξη δυναμικού ροκ με έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που καταφέρνει να αποδώσει τον ποντιακό ήχο αποκλειστικά με την χρήση ροκ οργάνων. Επίσης η χρήση των πλήκτρων που ακούγονται σαν Hammond είναι κάτι που ομορφαίνει ακόμη περισσότερο την σύνθεση αυτή.

2. «Mazut»: Η δεύτερη σύνθεση της παρούσας κυκλοφορίας έχει έντονη oriental διάθεση. Εδώ, λοιπόν, ο ανατολίτικος ρυθμός συναντά την ροκ μουσική μαζί με κάποιες jazz και blues αναφορές. Πρόκειται για μια ταξιδιάρικη σύνθεση που σου φτιάχνει την διάθεση.

3. «Banana Jam In D»: Η πιο «περιπετειώδης» σύνθεση του παρόντος δίσκου για μένα, αφού πρόκειται για έναν όμορφο αυτοσχεδιασμό του Μίλτου, ο οποίος πειραματίζεται πετυχημένα με τον ήχο του συνδυάζοντας τον ροκ ήχο με blues και jazz ρυθμούς. Η κύρια μελωδία κολλάει άμεσα στο μυαλό σου. Επίσης τα solo δίνουν περισσότερη λεπτομέρεια στο κομμάτι αυτό.

4. «Winter Growing Plants»: κι εδώ έχουμε μια σύνθεση δυναμικού ροκ με Hammond πλήκτρα το οποίο έχει κι αυτό μια έντονη ανατολίτικη ατμόσφαιρα. Θα το χαρακτήριζα σαν ροκ τσιφτετέλι….

5. «Riding East»: Εδώ υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ τίτλου και ήχου. Μπορεί ο τίτλος να περιέχει την λέξη Ανατολή, αλλά η σύνθεση αυτή μάλλον είναι το πιο καθαρό ροκ κομμάτι του δίσκου με μια έντονη southern ροκ επιρροή. Στα αυτιά μου αυτή η σύνθεση ηχεί σαν κάτι που θα δημιουργούσαν οι LYNRYD SKYNRYD και οι SOCRATES αν ποτέ έπαιζαν μαζί. Από τα αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου.

6. «Psyche Not For Sale»: Η πιο λυρική σύνθεση του δίσκου. Ξεκινάει δυναμικά φέρνοντας στο νου τους DEEP PURPLE για να εξελιχθεί σε μια σύνθεση με έντονα Latin ροκ στοιχεία που σαφώς απηχούν επιρροές από τον SANTANA. Θεωρώ ότι η κυκλοφορία αυτή κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ενώ ο τίτλος του κομματιού είναι ένα ισχυρό μήνυμα που σαφώς έχει πολλές ερμηνείες.

Δεν θα σας κουράσω για πολύ ακόμη. Ο Μίλτος καταφέρνει για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μέσω των επιρροών του ένα προσωπικό ήχο που έχει έντονη Ελληνική αύρα. Με τον δικό του ανορθόδοξο τρόπο και πειραματισμό καταφέρνει τελικά να δημιουργήσει συνθέσεις που έχουν προσωπικότητα και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή. Και τελικά μας πείθει ότι ο μόνος ορθόδοξος τρόπος για να δημιουργήσεις ροκ μουσική είναι αυτός του να ακολουθείς τα προστάγματα της καρδιάς και του νου σου. Να φτιάχνεις, δηλαδή, την μουσική που εκφράζει την ψυχή σου.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: