Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ARMONITE – And The Stars Above



ARMONITE – And The Stars Above

Cleopatra Records


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την παρουσίαση του προηγούμενου δίσκου των Ιταλών ARMONITE που κάναμε εδώ. Πρόκειται, για όσους είχαν διαβάσει την προηγούμενη κριτική μου, για ένα πολύ ιδιαίτερο συγκρότημα που ξεκίνησε την καριέρα στα τέλη του το 1990 όταν τα 2 βασικά μέλη του συγκροτήματος, ο συνθέτης – πιανίστας Paolo Fosso και ο βιολιστής Jacopo Bigi φοιτούσαν μαζί στο κολέγιο. Μάλιστα τότε η μπάντα πρόλαβε να κυκλοφορήσει κι έναν δίσκο, αλλά από ότι καταλαβαίνω μάλλον κινούνταν σε διαφορετικά ηχητικά μονοπάτια σε σχέση με τις πρόσφατες κυκλοφορίες τους. Δυστυχώς το project εκείνη την εποχή δεν λειτούργησε και η μπάντα σταμάτησε τις δραστηριότητες της. Το 2015 και κρατώντας μόνο το όνομα ARMONITE οι 2 ως άνω μουσικοί συναντήθηκαν ξανά για να κυκλοφορήσουν το «ντεμπούτο» τους με τίτλο «The Sun Is New Each Day», του οποίου όπως προανέφερα παρουσίαση του θα βρείτε εδώ.

3 χρόνια μετά και υπό νέα εταιρία το συγκρότημα κυκλοφορεί το νέο τους δίσκο με τίτλο «And The Stars Above». Συγκρίνοντας τον τίτλο της νέας τους κυκλοφορίας με τον τίτλο του προηγούμενου δίσκου τους αντιλαμβάνομαι  ότι η μπάντα αντλεί έμπνευση από τα αστέρια ή σε κάθε περίπτωση αυτά ασκούν κάποια επίδραση στην δημιουργικότητά τους.

Πριν προχωρήσω σε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την παρούσα κυκλοφορία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Paolo Fosso και ο Jacopo Bigi είναι μουσικοί με κλασσική μουσική παιδεία αλλά επίσης έχουν μεγάλη αγάπη για όλα τα είδη της ροκ μουσικής. Μάλιστα έχουν παίξει σε συγκροτήματα που διασκεύαζαν από DREAM THEATRE έως BEATLES όπως αναφέρουν στην βιογραφία τους. Αυτή λοιπόν η παιδεία τους και οι επιδράσεις τους είναι εμφανείς και στον τρόπο που συνθέτουν τα δικά τους τραγούδια.

Η μουσική των ARMONITE είναι κατ’ αρχήν ορχηστρική που σημαίνει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα όργανα με εξαίρεση τα τραγούδια «The March Of The Stars» και  «Clouds Collide» όπου ακούμε την μαγευτική φωνή της Maria Chiara Montagnari. Οι συνθέσεις της μπάντας νομίζω ότι ανήκουν ξεκάθαρα στο είδος της progressive rock μουσικής κι αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σύνθεση θα ακούσετε πολλές διαφορετικές μουσικές επιδράσεις που είναι όμως δομημένες με τέτοιο τρόπο που ποτέ δεν χάνουν τη συνοχή τους. Δηλαδή, η ροκ αισθητική της μπάντας εμπλουτίζεται με αναφορές σε άλλα μουσικά είδη, όπως κλασσική μουσική και τζαζ.

Επίσης ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τους ARMONITE από άλλες ροκ μπάντες είναι ότι το ρόλο της ηλεκτρικής κιθάρας έχει πάρει το ηλεκτρικό βιολί του Jacopo Bigi που συνυπάρχει αρμονικά με τα υπόλοιπα «κλασσικά» όργανα της ροκ μουσικής.

Ο νέος δίσκος των ARMONITE είναι σαφώς ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από την προηγούμενη κυκλοφορία τους και δείχνει ότι ο Paolo Fosso και ο Jacopo Bigi πέραν από καλοί μουσικοί έχουν αποκτήσει την ωριμότητα και την εμπειρία να δίνουν στις ιδέες τους τις μουσικές φόρμες που τους ταιριάζουν. Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι στιγμές που το «And The Stars Above» αποπνέει μια αισθητική μουσικής που προορίζεται για να επενδύσει κάποια ταινία. Πραγματικά καταφέρνουν με μόνο τη μουσική και ελάχιστη χρήση στίχων να κάνουν τον ακροατή να ταξιδέψει στα ηχοτοπία που δημιουργούν.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι το μπάσο στις περισσότερες συνθέσεις του άλμπουμ το παίζει ο μπασίστας Colin Edwin των PORCUPINE TREE.


Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: