Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ


Ο μέγας θεός Παν
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα Άρθουρ Μάχεν. Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει τα διηγήματα: "Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ", "Η ΛΑΜΠΕΡΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ", "ΟΙ ΤΟΞΟΤΕΣ", "Η ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΣΚΟΝΗΣ", "ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ", "ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ" και "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΛΑΚΚΟΥ".

Αυτό που χαρακτηρίζει το έργο του Μάχεν είναι η αγάπη του για την πατρίδα του και την παράδοσή της (Ουαλία, Αγγλία), αλλά προσδίδει σε αυτήν κάτι το μυστηριακό και σκοτεινό. Επίσης, κάτι που συναντάμε και στον Λάβκραφτ, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το φυσικό περιβάλλον και κατ' επέκταση το σύμπαν σε σχέση με τον άνθρωπο. Το παρουσιάζει, δηλαδή, ως μια δύναμη ή κατάσταση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει και να εξηγήσει πλήρως, αλλά αν το τολμήσει, τότε θα πληρώσει μεγάλο τίμημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που περιγράφω είναι τα διηγήματα "Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΣ ΠΑΝ" λαι στο "Η ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΣΚΟΝΗΣ" που μου έκαναν και τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Ίσως κάποιοι που έχουν συνηθίσει στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου, θεωρήσουν τα διηγήματα αυτά παρωχημένα, αλλά αν δούνε στην ουσία τους θα αντιληφθούν ότι είναι ακόμη επίκαιρα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω το δίηγημα "ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ" που μεταξύ άλλων διαπραγματεύεται και τις διαστάσεις τερατολογίας που μπορεί να πάρει μια ανυπόστατη φήμη (το βιώνουμε συχνά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου).

Κλείνοντας θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για εμένα κι επίσης με έκανε να συνειδητοποιήσω το πόσο επιδραστικός είναι ο Άρθουρ Μάχεν σε όλη τη λογοτεχνία, αλλά και τον κινηματογράφου του φανταστικού - τρόμου, ακόμη κι αν δεν απολαμβάνει την ίδια φήμη με άλλους συγγραφείς αυτού του είδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: