Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Ένας τσιρκολάνος, μία καμήλα και 4.000.000 ερωτήσεις


Ένας τσιρκολάνος, μία καμήλα και 4.000.000 ερωτήσεις
Υπόθεση: Η κοσμοθεωρία του τσιρκολάνου Ότο Βίτε συνοψίζεται στα εξής:

Κανείς δεν δίνει σημασία σε κάποιον που κλέβει καμήλες, εφόσον είναι επιτυχημένος σε αυτό που κάνει. Το κόλπο είναι να κλέψεις χιλιάδες καμήλες. Άρπαξε τις καμήλες ολoνών και πες ότι είναι δικές σου, και πλέον δεν είσαι αυτός που κλέβει καμήλες. Είσαι ο Βασιλιάς.

Εξαιτίας μιας απίθανης ομοιότητας του Ότο Βίτε με τον υποτιθέμενο καινούριο βασιλιά της Αλβανίας, τα μέλη ενός φανταχτερού τσίρκου της Βουδαπέστης αποφασίζουν να αναλάβουν τις τύχες της μικρής χώρας. Για να το πετύχουν, τι πιο φυσικό από το να κλέψουν το σιδερένιο κουτί με τις εισπράξεις, μια δύστροπη καμήλα και μερικά φανταχτερά ρούχα. Το σχέδιό τους είναι τόσο σατανικά απλό που μπορεί και να πετύχει, αρκεί οι συνάδελφοι του Ότο να παίξουν καλά τους ρόλους τους. Η Σάρα να είναι υπομονετική, ο Μαξ να καταπιεί σπαθιά, η Τίφτι να χορέψει σαγηνευτικά και ο καθηγητής Αλμπέρτο Φον Μέσμερ να απαντήσει σε τέσσερα εκατομμύρια ερωτήσεις. 


Όταν διάβασα στο οπισθόφυλλο την ενδιαφέρουσα περιγραφή της υπόθεσης του βιβλίου, ήξερα ότι θα ήταν το επόμενο που θα διάβαζα. Η περιγραφή σε προδιαθέτει για ένα ελαφρύ και χιουμοριστικό ανάγνωσμα, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Είναι ένα βιβλίο που έχει πολύ καλό ρυθμό και φεύγει εύκολα. Έχει επίσης χιούμορ και περιπέτεια, αλλά και σχολιασμούς που ναι φιλοσοφημένοι και σε βάζουν σε διαδικασία σκέψης. Γενικώς είναι ένα βιβλίο που σε διασκεδάζει, αλλά και σου δίνει τροφή για σκέψη. Αυτός ο συνδυασμός για μένα προσωπικά είναι που κάνει ένα βιβλίο αξιομνημόνευτο και φυσικά το προτείνω σε όλους σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: