Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ NIGEL RODGERS – MEL THOMPSON "ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ"

Τίτλος: ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
Συγγραφέας: NIGEL RODGERS – MEL THOMPSON  
Θεματολογία: Δοκίμιο
Εκδότης: Μεταίχμιο

Προσοχή! O ελληνικός τίτλος είναι κατά τη γνώμη μου παραπλανητικός.To επιφώνημα « αχ» προσδίδει μια ελαφρότητα που δεν την έχει το βιβλίο.Από την άλλη βέβαια δεν παύει να είναι ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης ψυχολογίας.Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό.Ισα ίσα είναι θετικό το ότι εκδίδονται όλο και περισσότερα βιβλία που αφορούν τη φιλοσοφία δίνοντάς της μια οικεία μορφή, προσιτή σε όλους.Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι φιλοσοφούν σε κάποιες στιγμές της ζωής τους.Δηλαδή θέτουν ερωτήματα, στοχάζονται, απορούν για ζητήματα θεμελιώδη και…επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.


Πάμε στο βιβλίο. Οι συγγραφείς εξετάζουν τη ζωή οχτώ μεγάλων φιλοσόφων δίνοντας ταυτόχρονα μια σύνοψη της φιλοσοφικής τους σκέψης.Εξαιρετικά ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις.Οχι μόνο γιατί τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ακροθιγώς στοιχεία για τη ζωή τους ( η φιλοσοφία τους υπερκαλύπτει όλα τα άλλα) αλλά και γιατί για πρώτη φορά οι φιλόσοφοι κατεβαίνουν από το βάθρο τους και παρουσιάζονται με την ανθρώπινη διάστασή τους.Και μάλιστα εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη ζωή τους και στο μοντέλο φιλοσοφίας τους.
Έχουμε λοιπόν το Ρουσό ( αλήθεια πόσοι ξέρουμε ότι ο Ρουσό που όλο  το  ευρωπαϊκό  δυτικό εκπαιδευτικό σύστημα βασίστηκε στο έργο του «Αιμίλιος» είχε πέντε παιδιά που όλα τους μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο;), το Σοπενχάουερ, το Νίτσε, τον Ράσελ, τον Βιτγκενστάιν, τον Χαιντεγκέρ, τον Σαρτρ και το Φουκό.Η ματιά στη ζωή τους ,στις συνήθειες τους , στην καθημερινότητά τους, στα πάθη τους δημιουργεί μια ένοχη απόλαυση.Εξάλλου σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μεγάλες μορφές σε όλους τους τομείς απείχαν από την τελειότητα ( ο Καραβάτζιο ήταν δολοφόνος, ο Νταλί μια εκκεντρική περσόνα που λάτρευε το χρήμα, ο Χόκινγκ κατηγορήθηκε ότι ήταν άστοργος πατέρας) . Θεωρώ όμως ότι ο χαρακτήρας τους, οι επιλογές στη προσωπική τους ζωή δεν αναιρούν με κανένα τρόπο τη σημασία του έργου τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που θαυμάζεις, οι άνθρωποι που έχουν επηρεάσει τη ζωή σου είναι ενδεδυμένοι με ένα μανδύα ανεκτικότητας.Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι φιλόσοφοι ήταν καλοσυνάτοι άνθρωποι, με χιούμορ, μακριά από μικροπρεπείς στάσεις και ανόητες διαμάχες. Προφανώς δεν είναι.

Το βιβλίο, λοιπόν είναι ενδιαφέρον.Θεωρώ όμως ότι σε κάποιο βαθμό οι συγγραφείς( ο ένας ιστορικός ο άλλος θεολόγος ) παραθέτοντάς  λεπτομέρειες από τη ζωή τους  και επικεντρώνοντας σ’ αυτές πασχίζουν ίσως υπερβολικά να αποδείξουν την ασυνέπεια μεταξύ της ζωής τους και της φιλοσοφίας τους.

Αυτή είναι η ένσταση μου.Μάλιστα θεωρώ ότι κάποιοι αδικούνται όπως για παράδειγμα ο Ράσελ (τον θεωρώ τον μεγαλύτερο φιλόσοφο του 20ου αιώνα).

Ωστόσο είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της φιλοσοφίας. Επίσης η τιμή του είναι εξαιρετικά προσιτή.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΕΛΜΠΙΤΖΟΓΛΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου