Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο θρύλος του σπαθιού (2017)


Την ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου όλοι την γνωρίζουμε. Του παιδιού που έβγαλε το σπαθί από την πέτρα και έγινε ένας δίκαιος Βασιλιάς. Ο κινηματογράφος έχει ασχοληθεί με αυτή την ιστορία και για μένα 2 ταινίες που ξεχωρίζουν είναι το "Excalibur" του John Boorman με την σκοτεινή και παραμυθένια του αισθητική και το "King Arthur" του Antoine Fuqua που είναι πιο κοντά στα όσα γνωρίζουμε για το ιστορικό πρόσωπο του Βασιλιά Αρθούρου.

Ο Guy Ritchie επιλέγοντας να κάνει ταινία με το ίδιο θέμα φάνταζει ρίσκο μεγάλο, κι ενώ στην αρχή σκέφτηκα κι εγώ το "κι άλλη ταινία με τον Βασιλιά Αρθούρο;", τελικά μου απέδειξε ότι είχε λόγο και ουσία να κάνει την ταινία αυτή.

Ο Αρθούρος του Guy Ritchie είναι πιο προσιτός και ανθρώπινος. Είναι ένα παιδί της πιάτσας που καταφέρνει να επιβιώσει στους δρόμους του Λοντινιουμ (Λονδίνου) και είναι ένας τύπος με ελαττώματα που συμπαθείς. Πέραν όμως των χαρακτήρων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και της χαρακτηριστικής σκηνοθεσίας  του Guy Ritchie, εδώ ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δώσει σε έναν παλιό μύθο μια σύγχρονη αισθητική. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιούργησε μια ταινία όπου Ο William Shakespeare συναντά την αισθητική των κομικς (Death Dealer), του STAR WARS και των video games (God Of War, Assassin's Creed) και ως αποτέλεσμα έχουμε την πολύ καλή αυτή ταινία που αξίζει να δείτε.