Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

The Evil Dead
The Evil Dead (1981)

Πόσες φορές έχετε ακούσει μια ιστορία για ταινία τρόμου όπου μια παρέα χάνεται στο δάσος και αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα; Στο The Evil Dead που σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο ο Sam Raimi έχουμε να κάνουμε με μια ταινία-πιλότο για όλα τα φιλμ του είδους που ακολούθησαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν με διάφορες παραλλαγές.

 
Σύμφωνα με το σενάριο, μια παρέα πέντε ατόμων βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα όπου στο υπόγειο της κρύβεται ένα αρχαίο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται ως βιβλίο των νεκρών, όπου σύμφωνα με μια έρευνα καθηγητή μπορούν να επικαλεστούν Κανταριανοί δαίμονες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής είχε ηχογραφήσει μια από τις επικλήσεις σε μια πομπίνα η οποία θα κινήσει την περιέργεια της παρέας. Σύντομα αυτή η περιέργεια θα μετατραπεί σε μια εφιαλτική πραγματικότητα καθώς το κακό δεν άρχισε να απλωθεί και σιγά-σιγά άρχισε να καταλαμβάνει τα σώματα τους. Ένας από την παρέα ο Άσλεϊ Ουίλιαμς, θα αποδειχθεί σκληρό καρύδι και μετατρέπεται σε πραγματικό μακελάρη των δαιμόνων ενώ παράλληλα μέσα από τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Μπρούς Κάμπελ, ο Ash θα αναδειχθεί σε ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό icon του είδους.

Στοιχεία θρίλερ, σπλάτερ, αλλά και μαύρης κωμωδίας, εντυπωσιακά για την εποχή εφέ και εξαιρετικό make up που μεταμορφώνει κυριολεκτικά τους πρωταγωνιστές είναι τα κύρια συστατικά του The Evil Dead. Έξι χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το σίκουελ (Evil Dead II), ενώ ακολούθησε και μια τρίτη ταινία το 1992 (Army of Darkness), η οποία δίνει άλλη προοπτική στην ιστορία. Mε το ριμέικ του 2013, μην ασχοληθείτε καν, ενώ όσοι γίνετε φαν, μπορείτε να τσεκάρετε και την τηλεοπτική σειρά Ash vs Evil dead η οποία βρίσκεται στην δεύτερη σεζόν στην οποία πρωταγωνιστεί ο μεσήλικας πλέον Ash που ενσαρκώνεται από τον ίδιο ηθοποιό.

Trivia #1: Έχουν κυκλοφορήσει 7 βιντεοπαιχνίδια βασισμένα στο Evil Dead: The Evil Dead (1984, C64-ZX Spectrum), Evil Dead: Hail to the King (2000,Playstation, Dreamcast, PC), Evil Dead: A Fistul Boomstick (2003, PS2, XBOX), Evil Dead: Regeneration (2005, PS2, XBOX, PC) Army Of Darkness: Defence (2011-Android, iOS), Evil Dead: The Game (2011, iOS) ενώ ο Ash Williams εμφανίζεται ως παίκτης στο παιχνίδι πόκερ της Telltale Games. Poker Night 2

Trivia #2: Έχει κυκλοφορήσει μεγάλη σειρά comics βασισμένη τόσο στο Evil Dead όσο και στο Army Of Darkness από τις Dark Horse Comics, Dynamite Entertainment, Space Goat Productions.

Trivia #3: Στον δίσκο του συγκροτήματος Death, Spiritual Healing που κυκλοφόρησε το 1987, υπάρχει το τραγούδι Evil Dead το οποίο είναι εμνευσμένο από την κινηματογραφική ταινία.
Constantine Nik