Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Battle Royale (2000)Battle Royale (2000)από τον Spada

Αυτή τη βδομάδα θα πάμε μια βόλτα από Ιαπωνία μεριά και θα αναφερθούμε σε μια ταινία που συζητήθηκε όσο λίγες. Μια ταινία που πάντα ο Tarantino την κατατάσσει στις αγαπημένες του. Και…λυπούμαστε φίλοι Αμερικάνοι αλλά ξέρετε και πλέον ξέρουμε κι εμείς ότι το ''The Hunger Games’’ δεν είναι και τόσο…πρωτότυπο.


Battle Royale λοιπόν. Ένα πρόγραμμα της Ιαπωνικής κυβέρνησης που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για τη ‘’συμμόρφωση’’ της νέας γενιάς της χώρας η οποία έχει γίνει πλέον πολύ αντιδραστική και δε ‘’σέβεται’’ όπως πρέπει. Κάθε χρόνο κληρώνεται μία τάξη Γυμνασίου και τα παιδιά μεταφέρονται σε ένα νησί όπου μέσα σε 3 μέρες πρέπει να αλληλοεξοντωθούν ώστε να μείνει μόνο ένα ζωντανό στο τέλος.

Η ταινία παρουσιάζει τις πράξεις βίας ωμά, χωρίς εντυπωσιακά και μοντέρνα εφέ. Ίσως μάλιστα σε κάποια σημεία να είναι υπερβολικά σκληρή. Είναι περιττό να πούμε πως η ‘’ατμόσφαιρα’’, οι μουσικές και οι λίγες δόσεις μακάβριου χιούμορ δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έντονο σασπένς και ανατροπές μέχρι τέλους, πραγματικά καθηλώνουν τον θεατή.
Αυτό το οποίο όμως είναι το μεγάλο ‘’ατού’’ του Battle Royale, είναι το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων των παιδιών, των προσωπικών τους ιστοριών, των μυστικών τους, καθώς και οι αναπόφευκτες κρίσεις που περνούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

Παρέες, φιλίες και έρωτες συγκρούονται με την ανάγκη για επιβίωση και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιδρά κάθε παιδί κάτω υπό αυτές τις συνθήκες.

Να το δείτε όλοι.