Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Aferim! Τίτλος: Aferim!
Σκηνοθέτης: Radu Jude
Σενάριο: Radu Jude & Florin Lazarescu
Ηθοποιοί: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin
Είδος: Ταινία Εποχής
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στη Βλαχία Ρουμανίας κατά το 19ο αιώνας, ένας αστυνομικός, ο Κονσταντίν, προσλαμβάνεται από τον Βογιάρο (Βογιάρος (βουλγαρικά:боляр or болярин, ουκρανικά:буй or боярин, ρωσικά:боярин, ρουμανικά:boier) [boˈjer] (βοήθεια·λήψη) ήταν μέλος της ανώτερης φεουδαρχικής τάξης της Μοσχοβίας, του Κράτους των Ρως του Κιέβου, της Βουλγαρίας, της Βλαχίας, και της Μολδαβικής αριστοκρατίας) Ιορντάς να βρει τον Καρφίν, έναν τσιγγάνο σκλάβο που δραπέτευσε από τη χώρα του κι ενώ έκανε σχέση με τη σύζυγο του, τη Σουλτάνα. Το ταξίδι του Κονσταντίν προς αναζήτηση του φυγά θα τον οδηγήσει σε πολλές περιπέτειες.

Ταινία εποχής που αναπαριστά με πολύ πιστό τρόπο την Ρουμανία κατά τον 19ο αιώνα (θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά μια έννοια ως βαλκανικό γουέστερν). Στις περιπλανήσεις του ήρωα για την αναζήτηση του φυγά τσιγγάνου ο θεατής μπορεί να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στη Ρουμανία  καθώς και στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και την νοοτροπία των ανθρώπων της. Νοοτροπία και προκαταλήψεις που πολλές από αυτές έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. 

Επίσης βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη δομή της ταινίας που ξεκινάει σαν μια ιστορία περιπλάνησης και αναζήτησης που σε σημεία γίνεται χιουμοριστική αλλά βαθμιαία σοβαρεύει μέχρι που καταλήγει στο «σοκαριστικό» φινάλε της.
  
Το κύριο θέμα της περιστρέφεται γύρω από την άμετρη εξουσία που είχαν κάποιοι λίγοι «ευγενείς» άνθρωποι σε βάρος των πολλών, όπως και η απαξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Προσωπικά θα μου μείνει η κουβέντα του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας προς το γιο του όπου του λέει «Ζούμε όπως μπορούμε όχι όπως θέλουμε».

Ταινία ενδιαφέρουσα με γρήγορη πλοκή και πολύ ωραία αισθητική, αφού είναι ασπρόμαυρη κάτι που προσθέτει στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι η ταινία βραβεύθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.